Stanica Žilina-Záriečie, Žilina

22619236371_53abbf3f88_k

Pôvodná budova a okolité územie starej, no stále funkčnej železničnej zastávky Žilina- Záriečie je od roku 2003 spojením nezávislého kultúrneho priestoru, umeleckého laboratória a kolektívu aktivistov. Stanicu prevádzkuje občianske združenie Truc sphérique, ktoré vzniklo v roku 1998. Okrem Stanice sa združenie od roku 2011 venuje tiež rekonštrukcii a prevádzke ďalšieho kultúrneho priestoru – Novej synagógy – Kunsthalle Žilina. Samotná Stanica zahŕňa 3 budovy – S1, S2 a S3.

Budova S1 pochádza z roku 1946 a združenie ju dostalo do tridsaťročného symbolického prenájmu od ŽSR. V tomto roku sa do novopostaveného staničného domčeka nasťahovali mladomanželia. Obaja pracovali pri železnici. Mali päť detí, všetky sa narodili na Stanici. Pri trati chovali domáce zvieratá. V záhrade bolo veľa ovocných stromov. Pod oknami im 3kvitli kvety a premávali vlaky. Rodinu M. poznalo mnoho cestujúcich a Stanica bola otvoreným priestorom pre každého. V 80. rokoch staničnú budovu obkolesil cestný nadjazd – Rondel a z pôvodnej zástavby tejto časti zvanej Tehelňa už okrem Stanice nezostalo takmer nič. Manželia boli ešte svedkami rekonštrukcie stanice na kultúrne centrum, ktoré vrátilo na toto miesto život.
Budova S2 vznikla z nápadu upraviť a spríjemniť revitalizáciou nehostinného prostredia územie pod nadjazdom Rondel. Priestor S2 je dnes jednou z najunikátnejších divadelných stavieb. Vznikol z 3000 pivných prepraviek, 800 slamených balíkov, 10 m3 obyčajných dosiek, 60 OSB dosiek, 120 starých železničných podvalov, 12-metrového lodného kontajnera, 2 tatroviek ílovitej hliny, 10000 klincov, 1 km závitových tyčí, 1000 matíc, spojok a podložiek, 1500 vrutov do dreva, 1 tatrovky štrku na vyrovnanie terénu, 1 predlžovacieho kábla na prívod elektriky, 2 fúrikov, 1 kusa malého lešenia. Neuveriteľných sedemtisíc eur stačilo na to, aby v roku 2009 vyrástol nový priestor pre súčasné umenie i ďalšie akcie a kultúrne centrum Stanica zdvojnásobilo svoju kapacitu.

Plánovaná prístavba budovy S3 z lodných kontajnerov dozrieva vo fáze projektov. K celkovému komplexu patrí aj záhrada – letný dvor s terasou a detským ihriskom a tiež priľahlý kus parku s legálnou graffiti stenou.