Animalinside – Jaro Viňarský

Het duet van choreograaf Jaro Viňarský is een onstuimige fysieke uitbeelding van een verhaal over het dier in de mens en het streven naar het begrip voor de binnenwereld met al zijn emoties en instincten. In een eindeloos gevecht tussen de taal en het lichaam dagen de dansers uit tot het overschrijden van eigen persoonlijke grenzen.

Het is een danswerk geïnspireerd door een gelijknamig boek van Laszlo Krasznahorkai en Max Neumann. Een reeks van verhalen die op gedichten lijken over een persoon die in staat lijkt te zijn om de dimensie van zichzelf te vergroten in tijd en ruimte. Daardoor verandert ingrijpend zijn relatie tot de materiële wereld, veel groter dan alle andere dingen, gevangen in een spannend moment. Maar er is ook nog de verhouding van het lijdende beest tot de persoon. Daarmee wordt er een psychologische laag aan het verschuivende zwaartepunt van zijn bekwaamheid toegevoegd.

Ontwerp, choreografie en regie door Jaro Viňarský (hij treedt ook op)
In samenwerking met performer Marek Menšík
Lichtontwerp: Tomáš Morávek
Originele partituur: Ján Burian,
Kostuumontwerp: Martin Kratochvíl
Opgenomen tekst en stem: Henrietta Rab & Matthew Rogers
Productie: SKOK! o.z. / non-profitorganisatie
Première: 13 en 14 december 2012

Jaro Viňarský is danser en choreograaf. Hij heeft als danser, performer, maar ook als choreograaf met verschillende kunstenaars uit Slowakije en buitenland samengewerkt. Hij heeft enkele prijzen ontvangen, waaronder The Bessies 2013, The New York Dance and Performance Awards in de categorie Outstanding Performance met de voorstelling Bastard van Pavel Zustiak en zijn groep Palissimo tijdens het La MaMa Moves! dansfestival. In 2011 heeft hij de non-profitorganisatie SKOK! opgericht voor de ontwikkeling van de hedendaagse dans en fysiek theater in Slowakije.

www. physicalarts-sk.com

Deze diashow vereist JavaScript.

Foto: Jan Chmelik